You are currently viewing Schatrijke Amerikaan investeert in onze mediwiet

Schatrijke Amerikaan investeert in onze mediwiet

Het is geheel onder de radar gebeurd. Het enige bedrijf dat in ons land wiet voor medicinaal gebruik mag kweken, heeft een beroemde, schatrijke Amerikaanse investeerder gevonden. Deze Benjamin Bronfman, zoon van Warner Music miljardair Edgar Bronfman, gelooft dat cannabis nog veel meer geneeskrachtige eigenschappen heeft dan we denken. Iets waarvan ook de Tweede Kamer steeds meer overtuigd raakt.

Eigenlijk hoeft de 35-jarige Benjamin Bronfman nooit meer te werken. Met zijn geschatte vermogen van honderd miljoen dollar heeft hij zijn schaapjes op het droge. Toch investeert de jonge ondernemer sinds eind vorig jaar in Bedrocan International, een klein bedrijf in het Groningse Veendam.

Bronfman is een zoon van Edgar Bronfman, die zijn fortuin vergaarde in de muziekwereld. Ook Bronfman junior zit in de muziek, hij was gitarist in indy-rockband The Exit. Tegenwoordig is hij producer, met als beroemdste klant Kanye West. Met zijn ex, rapper M.I.A., heeft hij een zoontje. Wat bezielt deze beroemde New Yorker om in Nederland neer te strijken voor mediwiet?

Het ondernemen in producten waarover stevige politieke oorlogen worden gevoerd, zit in zijn familie, vertelt Bronfman in een vraaggesprek met deze krant. Zijn opa was de joods-Canadese Samuel Bronfman, die rond 1924 een drankimperium opbouwde: Seagram. Het was ten tijde van de drooglegging. Opa Bronfman zag dat door de pogingen in de VS om drank te verbieden de zucht ernaar alleen maar groter werd en vond mazen in de wet. Hij deed dat door onder meer flessen gin en whisky gewoon per post te versturen of ze te vermommen als medicijn: Rock-a-bye Cough Cure stond er op de etiketten.

Verbieden

Benjamin ziet bijna honderd jaar later wel enige parallellen. De Bronfmans zijn nog steeds niet zo van het verbieden van bepaalde zaken vanuit overheidswege, dus ook niet als het gaat om medicinale cannabis.

„Cannabis is een niet-dodelijke plant, waarvan we de werking eigenlijk nog maar net beginnen te begrijpen”, aldus Benjamin Bronfman. „Het is een goedkope pijnbestrijder. Ook bij wondverzorging en op de manier waarop we voedsel in ons lijf opnemen, lijkt het een gunstige werking te hebben. Er zijn zoveel medicijnen die wel dodelijk zijn en die geen strobreed in de weg wordt gelegd. Ik zou niet weten waarom er voor een natuurlijk product, waar zoveel patiënten nu al baat bij lijken te hebben, zoveel barrières moeten worden opgeworpen.”

Bronfman kan wel overtuigd zijn van de geneeskrachtige werking van wiet, het Nederlandse Zorginstituut is dat vooralsnog niet. Medicinale wiet werd een tijdje via het basispakket vergoed, maar dat is teruggedraaid omdat volgens het Zorginstituut het wetenschappelijke onderzoek dat ernaar is gedaan van te slechte kwaliteit is om dat onomstotelijk vast te kunnen stellen.

 

Veel aanwijzingen dat het werkt, zijn er echter wel. Volgens experts zijn in elk geval patiënten met ernstige pijnklachten erbij gebaat, bijvoorbeeld mensen met MS. Ook mensen die kotsmisselijk zijn van de chemo ervaren voordelen. En dan is er nog een derde groep: mensen met epilepsie. Ze stellen veel minder aanvallen te hebben als ze mediwiet gebruiken.

Taboe

Medicinale wiet – je kunt het via een verdamper inhaleren, cannabisolie op de tong druppelen, of in eten verwerken – is in Nederland op doktersrecept verkrijgbaar. Maar vergoed wordt het vanwege het meest actuele oordeel van het Zorginstituut dus niet meer. Wie het wil gebruiken, zal het uit eigen zak moeten betalen. Het taboe erop is lang nog niet overal doorbroken. Voor velen voelt het toch een beetje gek aan, cannabis als medicijn. Ja, je kan er stoned van worden, maar bij medisch gebruik is dat helemaal niet de bedoeling. Wie stoned wordt, heeft in feite een overdosis genomen.

Die kans op ’overdosering’ is volgens Bronfman juist bij de producten van het Nederlandse Bedrocan nihil. „Ze hebben maar vijf cannabissoorten, die zo gemodificeerd zijn dat de hoeveelheid werkzame stoffen zo goed als stabiel is. Zo weten apotheken en patiënten altijd precies hoeveel ze ervan moeten gebruiken. Ik heb dit nergens anders ter wereld nog gezien.”

In de Tweede Kamer is het taboe op mediwiet langzaam aan het verdwijnen. Dat patiënten massaal bij politieke partijen aangeven dat ze erbij gebaat zijn, maar het behoorlijk prijzige middel niet vergoed krijgen, brengt steeds meer Kamerleden in beweging. Vorige maand leidde het tot een doorbraak. Een Kamermeerderheid droeg minister Bruins (Volksgezondheid) op om nu eindelijk eens goed wetenschappelijk onderzoek te gaan doen naar de heilzame werking ervan.

Als blijkt dat het werkt, zal het via het basispakket van de zorgverzekering worden vergoed. Specifiek onderzoek komt er naar de effecten van cannabis op kinderen met epilepsie. Hun ouders hebben de Kamerleden gesmeekt om dat van de grond te krijgen. Opmerkelijk was dat zelfs de nogal conservatieve ChristenUnie voor beide wietonderzoeken groen licht gaf.

Bronfman hoopt van harte dat medicinale wiet opnieuw vergoed gaat worden in Nederland. Zelf wordt hij daar niet financieel wijzer van – zijn geld zit in de internationale tak van het bedrijf – maar patiënten natuurlijk wel. De Amerikaan: „Ik moet aan mijn zieke oma denken. Ze heeft net chemotherapie gehad. Ze woont in Canada en gebruikt medicinale cannabis tegen de misselijkheid. Het zorgt ervoor dat ze tijdens haar chemo gewoon kan blijven eten en dus niet verzwakt raakt. Sta daar maar eens bij stil. Ik vind dat groots.”